Новини
АБТТА споделя оговорност за двугодишното ръководството на най-влиятелната професионална организация на европейския туризъм
  виж »

Приключи 20 Годишна среща на АБТТА
  виж »

ЗАЩОТО ДОБРОТО Е ПОСТИЖИМО ЧОВЕШКО ДЕЛО: ДАРИТЕЛСКА ИНИЦИАТИВА НА АБТТА
  виж »

още новини »
Абонирай се за новините
прекрати абонамент
 
  НАЧАЛО
  ЗА НАС
  » ЧЛЕНОВЕ НА АБТТА
  НОРМАТИВНА УРЕДБА
  » ПАРТНЬОРИ
  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  Позиция
  » Полезни контакти
  » Прочетохме за Вас
  » АБТТА в медиите
  » КОНТАКТИ
  ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА - ДОМАКИН НА ОСМАТА РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА И МЕСТАТА ВЛАСТ

АБТТА Е ЧЛЕН НА ECTAA
ЗОНА САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ
Още не сте наш член? Станете сега!
Потребител:
Парола:
забравена парола »


 

 
 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ » Прочетохме за Вас

ТАНДЕМ ТРАВЕЛ ПОКАЗА БЪЛГАРИЯ НА ЩВЕЙЦАРСКИ ЖУРНАЛИСТИ

Планинският туризъм е възможност България да излезе от позиционирането на евтина дестинация.

Ранните записвания за този зимен сезон в България са едва около 15% от миналогодишните по това време. Това съобщава 24 "Часа" като се позовава на туроператори. Има дори фирми, които нямат никакви записвания до момента, но обясняват, че най-вероятно, както през лятото, ще се разчита предимно на почиващи от България и предимно на такива, които се записват в последния момент.
Тази есен офертите за зимни ваканции са значително по-малко от миналогодишните, като предлагат обичайните от 25 до 30% по-ниски цени, ако записването се направи още сега. В Пампорово и Банско нощувка в апартамент за двама със закуска в момента може да се резервира за 33 до 51 лв., макар че за дните около Коледа и Нова година, както и за първите две седмици на януари реално това струва от 80 лв. нагоре.
Сезонът е добър, но е само 70 дни
Сезонът е добър, но е само 70 дниКопирано от standartnews.com
Интервю на Георги Щерев, Председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци

Г-н Щерев, всички говорят, че ни очаква много силен летен сезон. Това така ли е?

Сезонът наистина ще е добър, но ако го сравняваме с 2015 г. А всички знаете,че миналата година бе една от най-лошите. През миналата седмица се събрахме сколегите и отчитаме следните данни за заетостта към момента. През май хотелитеса заети 18-20%, в активния сезон нощувките ще са близо 78% от хотелската база.Има и два-три периода със спрени продажби. През септември отново говорим зазапълняемост до 23%, а през октомври - за 2-3%. Данните показват, че сезонът щее много добър в разгара на лятото - 70 дни, което ние го постигаме всякагодина. Ето и данните за ръста, съпоставени с 2015 г. Туроператорът "Томъскук" отчита 30% ръст, но при спад предходната година от 20%. Рускитетуроператори - 40% ръст, при същия спад от миналата година. Немскиятт уроператор "Дер Туристик", отчитайки добър сезон от 2015 г., сега има записвания от плюс от максимум 2-3% . Така че да - сезонът е добър, но набаза лошия сезон 2015. Преди осем години започвахме сезона на 24 април иприключвахме на 23 октомври. За да имаме отличен сезон, трябва да успеем данапълним с туристи и крилата на сезона - май, септември и октомври. Затова и без да се оплакваме, защото наистина сезонът е по-добър от предходния, но лятото за хотелиерите ще продължи около 70 дни. Ако това е успех. В същото време отвсякъде, включително и от Министерството на туризма се създава впечатление в обществото, че всичко в сектора върви по мед и масло. Нашата организация даде предложения и проблеми за решаване на министър Николина Ангелкова още в първите дни след назначаването й начело на ведомството.Обърнахме и особено внимание върху 4 основни проблема, които продължават да санерешени и до днес. А именно не се прави достатъчно, за да се удължи сезонът.Нито чрез реклама, нито чрез реформи. 70-80 дни активен сезон е нищо. Работи сепо повърхността, но нищо съществено не се променя в детайлите. Вторият въпрос естатутът на курортите и поддържането на инфраструктурата в тях. Третият -концесията на плажовете. И четвъртият - решаване на проблема с кадрите. Така чесезонът е добър, основно заради доброто качество и усилия на бранша, както и постечението на международната обстановка. Към това трябва да се стремим. За даотчетем отличен сезон, заетостта през май трябва да е поне 55-60%, юни -75-80%, а през активния сезон - 100%, през септември 85-90%, а през октомври -50%. Това ни е целта. Нещо, което вече сме постигали. Ако сезонът се увеличи като продължителност, проблемът с кадрите също ще се реши. Има голям резерв и в руския пазар, ако се реши проблемът с чартърните полети .
- Какво ни липсва, за да постигнем тази цел - по-дълъг сезон?
Продължение

Източник: Standartnews.com

 

Сезонът е добър, но е само 70 дниКопирано от standartnews.com
Партньорите на АБТТА: Няма значение какво сте направили, ако сте сами накрая Интервю на Жулиета Серафимова, Генерален Мениджър на Гранд Хотел София за сп. Мениджър
27.05.2015

Смятам се за самоизградил се човек, просто така се получи. Съдбата имаше своето участие, но тя, както знаем, е следствие от големите ни избори за малките неща. Като дете на прехода не бях от хората, които знаеха какво конкретно искат, но с времето разбрах какво не искам и бързо започнах да отмятам. Знаех, че искам да успея и не искам да бъда средно статистическа. Нямах представа какво ме чака, но имах цел и това ми беше достатъчно. И за да не оставям мислите ми да се реят безцелно, научих се да ги подбирам.

Винаги съм възприемала живота с цялата му пъстрота и настроения и не съм си мислила, че трябва да го разбирам. Никога не съм превръщала успеха в самоцел, защото няма как нещо толкова относително да е толкова важно, затова пък неуспехът е абсолютен. Очевидно житейската адаптивност изисква ползването на по-плавни думи от „винаги“ и „никога“, но тяхната категоричност продължава да ми харесва именно защото определят мнооого дълъг период от време. Кога точно в рамките на този период разбрах дали съм успешна и в какво и дали някой би го потвърдил? Продължение...

Източник:
сп. Мениджър


Туризъм и култура - развод преди сватбата
18.03.2015

Изисква се не малко въображение, за да можеш да измисляш нови и нови начини за облагодетелстване с пари по европейски проекти. Ето така културно-историческото ни наследство беше набелязано за отстрел и беше отстреляно по един тъжен и непоправим начин. И, както изглежда, докато има далавера в тази работа, няма да остане и един автентичен камък на територията България, който да не е надстроен с итонг. А където камък няма, и само итонгът ще свърши работа.

Всъщност, трагедията не е от вчера. Спомням си какъв фарс се разигра преди четири години на великотърновската борса по културен туризъм. Тогава вестник „Стандарт” беше инициирал всенародно допитване за избирането на 10 чудеса на България, които да получат по един милион лева от хазната. Та на тази борса се бяха събрали щастливите кметове на спечелилите. Там бяха и министър Томислав Дончев, както и заместник-министърът по туризма. В препълнената голяма зала кметовете превъзбудено и угоднически рапортуваха на министър Дончев: „Сега строим зъберите на крепостта, скоро почваме и кулата!” Това специално за шуменската крепост. Да се чуди човек да се смее ли, да плаче ли. Важното е парите да бъдат усвоени. Сред новите „чудеса” тогава бяха още някакви руини край Дебелт и горкият стар Созопол. Идеята беше, че тези чудеса ще привлекат нови и нови чужди туристи, превръщайки България в нечии представи в съперник на Светите земи – някакъв световен и ненадминат културно-исторически резерват. Само дето никой не се сети да попита представителите на туристическия бизнес ще снесат ли тези нови кокошки златни яйца, какво иска да види туристът, за кое би си дал парите. А не после да се чудят местните – „абе имаме си тук такова хубаво чудо, пък никой не идва да го види”. Никой и не искаше да чуе за критики – каквото било – било, няма да връщаме парите! Министърът каза, че няма смисъл да се обсъжда хубави или лоши са чудесата – да караме нататък. Това прозвуча като сватбена сцена от американски филм – ако някой има нещо против тази сватба, да го каже сега или да замълчи навеки. Но и никой не беше попитан преди сватбата подходящи ли са тези наши ергени да ги сватосаме за капризната булка, наречена туристически интерес. Продължение...

Източник: Портал за култура, изкуство и общество


Терор в музея
Нападението е сериозен удар по туризма на Тунис

18.03.2015

Кървава атака срещу един от най-известните музеи в Тунис завърши с 19 жертви. Нападателите откриха огън и взеха заложници в музея "Бардо", който се намира точно до парламента на страната. Атаката е сериозен удар по туризма на Тунис, който разчита много на приходите от туристите. До момента никой не е поел отговорност за атаката.
Мъже с военни униформи и автомати "Калашников" окървавиха в сряда тунизийската столица. 19 души, сред които 17 чужди туристи, бяха убити при нападение срещу известния музей "Бардо" в града, прераснало в заложническа криза, предаде Би Би Си. Сред загиналите има италианци, испанци, поляци и германци, както тунизийски гражданин и полицай, съобщи премиерът Хабиб Есид. От Външно министерство съобщиха за "Стандарт", че не разполагат с информация сред пострадалите да има българи. Според някои източници жертвите на атаката са 22-ма души, сред тях и двама от терористите. Полицията издирваше трима или четирима техни съучастници.

Атаката започнала, когато двама въоръжени мъже открили огън по туристите, докато те слизали от автобусите и след това ги подгонили в музея, който се намира точно до сградата на тунизийския парламент. Това бе и причината първоначално да бъде съобщено, че е чута стрелба в парламента, след което стана ясно, че атаката е срещу музея. В момента на нападението депутатите обсъждали закон срещу тероризма, но били евакуирани след първите изстрели. При първоначалната стрелба единият от нападателите убил седем души още при автобусите. След което терористите взели заложници в музея, в който се намирали между 200 и 300 посетители от различни националности.

Два часа по-късно тунизийските сили за сигурност щурмуваха сградата, убиха двамата нападатели и освободиха всички заложници. Преди това силите на реда влязоха в престрелка с нападателите, а в комплекса бяха на разположение танкове. Над сградата летят хеликоптери, разказа очевидката Ясмин Раян. При операцията загина един полицай, а другата тунизийска жертва е чистачка. Кадри на тунизийска телевизия показаха как десетки хора, включително възрастни чуждестранни туристи и деца бягат от музея, прикривани от полицаи с насочени към прозорците на сградата оръжия. Министърът на здравеопазването Саид Аиди заяви, че са ранени 38 души, сред които граждани на Франция, Южна Африка, Полша, Италия и Япония.
Продължение...

Източник: в. Стандарт


Информационен билетин на Министерството на туризма, м. януари 2015


Имаме богати туристически ресурси и интересни културни маршрути, които променят представата на туристите за историята и културата на Балканите

18.01.2015

Доц. д-р Соня Алексиева, PR експерт в областта на културния туризъм, в интервю за Агенция „Фокус”.
Фокус: Как оценявате потенциала на България за развитие на културния туризъм и кои са най-значимите културно-исторически обекти в страната?
Соня Алексиева: Нарастващият интерес и на българските, и на чуждестранните туристи към един от най-интересните и най-печеливши видове туризъм и у нас, доказва неговия голям потенциал. Това признание и реално действие за активно развитие на културния туризъм на държавата, общините и на бизнеса обаче, е факт едва от няколко години. България загуби много време, за да си повярва сама, че има шансове и чрез културния туризъм да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, да промени имиджа си на страна за масов и евтин туризъм, да се рекламира на конкурентния пазар на Балканите с уникални обекти на материалното и нематериалното културно наследство. Големият потенциал на културния туризъм обаче не означава, че още знаем как да го „опаковаме” и продаваме като един уникален културен продукт, който да популяризира дестинацията, да разказва на туристите интересно за нейната история и богато наследство.
Искам да разделя на две моя отговор за най-значимите ни обекти и не ангажирам никой с това лично мнение. Тези обекти имат заслуженото признание да са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Първият от тях - Тракийската гробница в Казанлък, е първият уникален обект в този списък от 1979 г., но дали днес 36-40 години след популяризирането им и чрез ЮНЕСКО в световен мащаб, най-значими означава още и най-прочути, и най-посещавани от туристите? Защото светът на туризма се променя с невероятна скорост, а заедно с него и интересите на пътуващите хора. Днес и най-известните културно-исторически обекти, и по-малко популярните трябва заедно да надграждат имиджа на туристическата дестинация, да разширяват географията на утъпканите пътища и да предизвикват пътешествениците отново и отново да се връщат в страната, която винаги ги изненадва с нещо ново. В този смисъл, България от години има достойни предложения за нови обекти в списъка на световното културно и природно наследство, но трудната и дългата административна и творческа процедура изисква много търпение и отговорност, за да се допълни той и да увелича интереса към културно-историческото наследство.
Във времето - след влизането на тези три „групи” с известни обекти (1979, 1983 и 1985 г.), които над 30 години са в този изключително важен за развитието на културния туризъм списък, страната ни всеки сезон губи от красивия си образ на туристическа дестинация, заради трудното и бавно обновяване на „българския списък” със следващите ни уникални паметници. Знаете, че сред примерните потенциални обекти са архитектурните резервати „Старинен Пловдив” и „Мелник”, античният град Никополис ад Иструм, неолитните жилища в Стара Загора, Александровската гробница, Карановската могила, пещерата „Магурата”, Бачковския манастир…навярно пропускам и други. Спомням си, че преди 2-3 години само един български град, но с името Царевград Търнов (с над 1500 паметника на културата от национално и местно значение в региона) – предложи например, в списъка под защитата на ЮНЕСКО да се включат и културен пейзаж, и средновековни църкви, и народни обичаи. Продължение.....

Източник:
Агенция Фокус


Къща за гости изпревари по гостоприемство петзвездни хотели в България

12.11.2014


Кои санай-препоръчваните места за настаняване в България и кои са най-гостоприемнитеобласти в страната? Изследвайки над 140 млн. потребителски оценки в интернет,търсачката за хотели trivago.bgсъстави списък на най-предпочитаните места за настаняване и представи областитес най-доброто настаняване според чуждестраннитерия туристи и  гостите отБълга. Област Велико Търново се откроява с най-гостоприемното настаняване вБългария, а фаворитът на туристите е Old Plovdiv Guest House, намиращ се всърцето на Стария град.

 

 

Топ области за настаняванев България

 

Най-гостоприемната област встраната е Велико Търново, като средната потребителска оценка на всичкиизследвани места за настаняване в областта е 83 от 100 точки. Споредрейтинговия индекс на trivago най-високо оцененият обект в региона е ХостелМостел с оценка над средната за областта от 91 точки. Сред включените области впроучването на последно място в класацията се нарежда Добрич със средна оценка78 от 100.Топ области

Ср. потребителска оценка на всички места за настаняване в областта*

Най-високо оценено място за настаняване в областта

Ср. потребителска оценка на обекта*

Велико Търново

83,02

Хостел Мостел

90,85

Габрово

82,42

Хотел Арт-М Галерия*** (Трявна)

91,14

Пазарджик

81,99

Балнеокомплекс АкватониК***** (Велинград)

86,95

Ловеч

81,84

Къща за гости Старият Ловеч**

90,49

Благоевград

81,82

Хотел Авалон** (Банско)

90,93

"Акцент-Д" - уеб дизайн